Home » Berichten » Actueel » Beveilig je computer

Beveilig je computer

Nu mijn bedrijf meer bekend wordt, krijg ik vragen uit mijn omgeving over allerlei computerproblemen. Bij de één is de harde schijf gecrasht. Bij de andere start de computer niet meer op. En weer een ander krijgt rare berichtjes op zijn scherm die afkomstig zijn van een partner van Microsoft. Hmmm…

Net zoals vroeger toen ik bij een Service Desk werkte, was mijn eerste vraag. “En, is je computerbeveiliging bijgewerkt?” Bijna altijd is het antwoord “ja”. Maar is dat ook zo? Keer op keer blijken problemen met de computer te ontstaan doordat beveiliging niet is bijgewerkt of niet goed staat “afgesteld”. Als je dan op sites komt die niet helemaal veilig zijn bijvoorbeeld, is je computer binnen de kortste keren geïnfecteerd.

Schrik niet! Een Windows-computer zonder beveiliging die het internet opgaat, is binnen een paar minuten besmet. Als je denkt dat je met een Apple computer veilig bent. Niet dus! Het gaat niet zo snel, maar ook bij Apple is het belangrijk goed beveiligd te zijn. Laat je niets anders wijs maken. Zodra een systeem populair wordt, is het een gewild object voor criminelen. Laat je ook niet vertellen dat als je alleen de firewall aanzet dit voldoende is. Niet waar! Het is een deel van de bescherming, zeker niet het hele verhaal.

Het verbaast me daarom keer op keer dat particulieren en bedrijven het niet zo nauw nemen met de beveiliging van hun systemen. Dat is niet alleen nadelig voor henzelf, maar ook voor anderen. Hieronder leg ik uit hoe dat nou kan.

Zoals wel vaker is goedkoop duurkoop. Je zult niet de enige zijn die al zijn gegevens kwijt is of van wie de identiteit is gestolen. Bij een Trojaans Paard is in 95% van de gevallen het herformateren van je harde schijf de enige remedie. De kosten die dat met zich meebrengt, zijn aanzienlijk hoger dan goede beveiligingssoftware.

Hoe komt er bijvoorbeeld een virus / malware op je computer? Ten eerste zijn er beruchte sites. De meest beruchte zijn de pornosites. Niet dat jullie daar op zitten – natuurlijk niet – maar toch…. Daarna volgen de sites waar je allerlei illegale bestanden kunt downloaden. Lekker gratis de laatste ebooks, muziekbestanden, films en spelletjes. Als “bonus” krijg je er zogenaamde malware gratis bij. Malware zijn bestandjes die zich op je computer nestellen en daarbij je systeem aardig in de war kunnen schoppen. Nog erger is het als ze bij al je gegevens kunnen. Bekend is ook het openen van bijlagen in email die niet te vertrouwen zijn. Of een USB-stick die je van iemand te leen hebt gekregen.

Criminelen zijn dol op malware. Zo kunnen ze jouw computer gebruiken om spam te versturen naar andere gebruikers of om sites van overheden en bedrijven aan te vallen. Bovenstaande zou bekend moeten klinken. Er is genoeg over te vinden zowel in de media als op internet. Toch lijkt het tot bedrijven en consument nog niet altijd door te dringen dat ook jouw computer c.q. systeem interessant is.

Veel consumenten denken dat hun informatie niet belangrijk genoeg is voor criminelen en dat ze daarom op beveiliging kunnen bezuinigen. Niets is minder waar. Het is echt niet zo dat ze denken, vandaag pakken we Pietje zijn computer, maar die van Klaasje slaan we over want daar staat toch niets interessants op.

Hoe werkt dat nu? Als je thuis een internetaansluiting hebt, bijvoorbeeld van ZeelandNet in het Zeeuwse, dan krijg je een IP-adres. Criminelen hebben programmaatjes die super snel de IP-adressen scannen of ze wel of niet beveiligd zijn. Duizenden tegelijk. Zijn ze het niet of niet goed beveiligd, dan installeert zo’n programma malware. Je hoeft daar niets van te merken. Maar op een gegeven moment – en dat kan soms maanden later zijn – krijg je problemen. Je computer reageert traag, je krijgt rare berichten, etc., etc. Hoe kun je dat nu voorkomen? Simpel! Zorg dat je altijd de updates van Windows / Apple software installeert en voor een goed anti-virusprogramma. Houdt dit goed bij. Scan je computer minimaal een keer per maand uitgebreid. En open geen bijlagen van mails die je niet kent. Wees voorzichtig met USB-sticks etc. waarvan je de herkomst niet kent.

Zodra je problemen krijgt, begin ALTIJD met een volledige virusscan van je hele computer. Als je anti-virusprogramma is bijgewerkt, zal het vaak het virus onschadelijk kunnen maken of malware verwijderen. Klik hier voor goede informatie om je verder te helpen.

Bovenstaande info klinkt jullie natuurlijk allemaal hartstikke bekend in de oren….??? Waarom wordt goede raad dan niet opgevolgd? Ik kan het niet genoeg benadrukken. Beveilig je computer! Je bewijst niet alleen jezelf, ook anderen een grote dienst! Dank je wel!

One Responseso far.

Geef een reactie