Home » Berichten » Actueel » Let op: maandag 8 april 2014 – einde ondersteuning Windows XP

Let op: maandag 8 april 2014 – einde ondersteuning Windows XP

De media staan er vol van. Microsoft gaat per 8 april aanstaande Windows XP niet meer ondersteunen.

Dagelijks krijg ik vragen van particulieren en bedrijven wat ze nu moeten gaan doen. Nieuwe laptop of desktop kopen of overgaan op een tablet, en welke dan? Kan de huidige apparatuur worden aangepast? Is een Macbook of iMac van Apple een optie? Waarom stoppen met XP?

Ja, overstappen op een nieuwere versie van Windows (Windows 7 of later) moet! Als Microsoft XP niet meer ondersteunt, is het niet meer veilig. Dat is gevaarlijk. Internetcriminelen kunnen dan veel gemakkelijker bij allerlei persoonlijke data, zoals inloggegevens voor het internetbankieren. Verder is sinds XP de techniek zoveel veranderd dat het oplappen van XP, om het aan de huidige techieken aan te passen, niet meer ging.

Vooral als je ZZP-er bent of een klein bedrijf hebt, is bijblijven een must. Je hebt er een hekel aan om weer te veranderen. Je bent zo gewend om met XP te werken. En dan die kosten… Je moet er weer tijd aan besteden die je eigenlijk niet hebt. Het is allemaal goed te begrijpen. En toch is het noodzakelijk.

Waarom? Als een leverancier zoals Microsoft een nieuwe versie uitbrengt van hun software, dan heeft dat een goede reden. Het systeem wordt veiliger. Er zijn zoveel updates geweest, Service Packs en weer updates. Dat er niets meer te repareren valt. Door allerlei trends, zoals touch screens en de komst van tablets, verwacht de gebruiker mogelijkheden die het niet heeft. Upgrading betekent dat je, met de juiste apparatuur, vaak sneller kan werken en heb je meer mogelijkheden.

Microsoft heeft een pagina waar je kunt lezen hoe je over kunt stappen op Windows 8.1 (meest recente versie) en of je computer ervoor geschikt is. http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/upgrade-to-windows-8

Dus heb je gekeken en is je computer te oud. Dat wist je zelf ook wel, want hij is wat trager, kan de nieuwere programmaatjes die je er op hebt gezet niet meer bijhouden. Wat dan? Er zijn mogelijkheden die sterk afhangen hoe je nu werkt en wat je in de toekomst wilt gaan doen.

Bijvoorbeeld: je werkt in de bouw, je boekhouder doet de administratie en af en toe stuur je een mailtje. De meeste zaken handel je telefonisch af. Waarom kies je dan geen tablet? Die kun je meenemen om iets op te zoeken op internet of snel een kort mailtje te versturen. Koop er een los toetsenbord bij, zodat je sneller kunt typen bij grotere mailtjes, en klaar is kees.

Welke tablet is een persoonlijke keuze. Het hangt af van je budget. De een vindt een Apple beter werken, de andere gaat voor Android en weer een ander heeft liever een Windows-tablet. Als je veel apps (van die kleine programmaatjes) gebruikt, kom je al snel bij Apple terecht. Android is bezig met een inhaalslag, ook een goede optie. Voor Windows tablets zijn er in verhouding weinig apps beschikbaar. Apple is redelijk duur in aanschaf, maar mooi ontworpen. Kwaliteit is heel goed. Android is vaak goedkoper, volgens sommigen minder fraai om te zien, met wel een goede kwaliteit. Hetzelfde geldt voor Windows.

Als je een tablet gaat kopen, is een opslagcapaciteit van 32Gb meestal wel voldoende. Maar als je veel foto’s en video’s opslaat dan heb je het maximale nodig. Voor de Apple iPad is dat 128Gb. iPad-geheugen kun je niet uitbreiden. Bij Android is dat vaak wel mogelijk. Ook kun je geen USB aansluiten op een iPad. Alles gaat via iTunes. Andere tablets hebben wel een aansluiting voor USB.

Als je gaat voor een computer dan is naast de keuze voor een desktop of laptop belangrijk welk systeem je wilt gebruiken. Blijf je Windows gebruiken of stap je over op Apple? Ook dit is weer afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Werk je veel met foto’s, muziekbestanden of grafische bestanden? Dan is Apple absoluut een pré. Het is al jaren standaard in de reclamewereld en ook veel fotografen werken ermee. Wanneer je niet zo handig bent met een computer, is Apple aan te bevelen. De Mac-software is zeer gebruiksvriendelijk. Al zal je wel moeten wennen aan een overstap. Apple heeft daar documentatie over. http://www.apple.com/support/macbasics/

Een ander voordeel van Apple is dat je vrij weinig updates hebt en toch een veilig en stabiel systeem. Je moet ervoor wel diep in de buidel tasten en je zult jezelf af moeten vragen of het doel de middelen heiligt. Verder is de software voor Apple veel goedkoper dan die voor Windows.

Is budget belangrijk, kies dan voor Windows. Windows heeft ook goede pakketten voor foto’s, muziek, etc.. Wissel je vaak documenten uit met anderen en worden die vaak aangepast, dan is Windows een veilige optie. Het overzetten van documenten van MS Word naar Pages van Apple bijvoorbeeld gaat wel steeds beter. Ook andersom. Met het converteren van grafische items zijn er nog wel moeilijkheden en ook als er geen standaard lettertypes worden gebruikt, geeft dat problemen.

Waar moet je op letten als je kiest voor een nieuw apparaat?

  1. Wil je een desktop, laptop of een tablet?
  2. Wil je Windows, Android of Apple?
  3. Hoe groot is je budget?
  4. Wat wil je er mee gaan doen? Nu en in de toekomst.
  5. Ben je een beetje handig met een computer?
  6. Hoeveel uur werk je er gemiddeld per week mee?

Het is dus belangrijk dat je voor je geld uitgeeft, zelf antwoord hebt op bovenstaande vragen. Zo kom je goed beslagen ten ijs en kun je goed advies verwachten. Mocht je het niet weten, kun je in ieder geval de juiste vragen stellen of even aan mij vragen door te reageren op dit artikel.

Geef een reactie