Corona en Jeanka

Bron: Pixabay - licentie CC
Ga ik het nu ook over Corona hebben? Ja, ik ook. Ik krijg zoveel vragen over hoe ik ermee omga, dat ik er maar een blogartikel over schrijf. Niet alleen hoe ik ermee omga, ook geef ik nu eens mijn mening over wat ik om me heen zie gebeuren.

Corona heeft natuurlijk ook invloed op mijn leven. Bijna dagelijks krijg ik de afgelopen weken de vraag of ik bang ben om het virus te krijgen en wat ik daaraan doe. Waarschijnlijk vragen mensen het juist mij omdat ze weten dat ik chronisch ziek ben. Ik behoor dus tot de risicogroep.

Mijn antwoord is vrij simpel! De afgelopen jaren, na de diagnose eierstokkanker, moet ik altijd opletten. Want wat voor gezonde mensen een gewoon griepje is, kan voor mij grote gevolgen hebben. Door de operaties en chemokuren is mijn weerstand niet meer zo hoog. En tijdens het kuren moet ik nog meer oppassen. Dus heb ik altijd handgel staan om de handen te ontsmetten en weten mensen in mijn omgeving dat als ze al een klein beetje verkouden zijn, beter uit mijn buurt kunnen blijven. Papieren zakdoekjes heb ik altijd volop in voorraad. Net als toiletpapier als mijn darmen van slag zijn.

Onafhankelijkheid

Omdat ik graag zoveel mogelijk zelf mijn boodschappen wil blijven doen, laat ik onze grootgrutter de boodschappen aan huis leveren. Hamster ik? Echt niet. Ik heb geleerd om producten die ik vaak gebruik altijd in voorraad te hebben en die artikelen koop ik meestal als ze in de “bonus” zijn. Mijn vriezer is altijd vol, dus ik maak me helemaal niet druk.

Dus een “opgelegde” quarantaine is voor mij meer regel dan uitzondering. Ik weet wat het betekent als je aan huis gekluisterd bent en hoe moeilijk dat kan zijn. Ook ik heb dan mijn slechte momenten. Maar toch weet ik daar altijd weer uit te komen. Dat komt ook omdat ik ben verwend met een heerlijk huis waar het goed toeven is als je toch in quarantaine moet. De muren komen na al die jaren nog steeds niet op me af.

Het echte leven

Natuurlijk volg ik het nieuws over deze corona-crisis. En ik denk echt dat dit de wereld en de mens zal veranderen; dat hoeft helemaal niet slecht te zijn. Mensen die blijkbaar genoeg geld hebben, hamsteren erop los, want je weet toch maar nooit. Anderen stelen cruciale hulpmiddelen uit ziekenhuizen. Waar zijn ze mee bezig? Tegelijkertijd zie ik ook zoveel mensen, jong en oud, die een ander graag willen helpen.

Wat ik met mijn lekenpsychologie constateer is dat de meesten generaties in dit land ongelooflijk verwend zijn. De ouderen hebben de oorlog meegemaakt, een watersnoodramp en een paar kunnen de crisis uit de jaren ’30 nog vaag herinneren. Generaties na de watersnoodramp hebben gewoon niets meegemaakt, behalve misschien hun eigen sores.

Zijn we te verwend?

We vinden het zo gewoon dat we de vrijheid hebben om alles te kunnen doen, te plannen, vakanties te vieren. Het merendeel van ons is – sorry dat ik het zeg – heel erg verwend. Nu zullen we allemaal ons leven drastisch moeten aanpassen en daar is niets mis mee, naar mijn bescheiden mening.

Mensen zoals ik die te maken hebben met een chronische ziekte of een andere persoonlijke crisis, weten hoe het is als je leven van de ene op de andere dag 180° verandert van een onafhankelijk naar een afhankelijk leven. Veel van die mensen weten hoe ze zich moeten aanpassen, voor sommigen is het gewoon te moeilijk. Nu moeten niet alleen de kwetsbare mensen zoals ik zich aanpassen, ook de rest van Nederland zal dat moeten doen.

We hebben nog altijd Netflix

Voor veel mensen zal het een onaangename en zeer moeilijke leerschool zijn. Zou het niet fijn zijn als we leren dat door deze crisis niet alles maakbaar is en we meer waarderen wat we hebben? Niet de consumptiegoederen, die zijn leuk om te hebben, maar onbelangrijk. Nee, het gaat om de mensen om ons heen, een dak boven ons hoofd, veiligheid – waarbij we ook zelf grotendeels een verantwoordelijkheid dragen om anderen niet in gevaar te brengen. We hebben gas, water, licht, internet en vergeet Netflix niet. Waar zeuren wij over? We kunnen nog steeds dagelijks boodschappen doen. Er zijn geen voedseltekorten. Nederland behoort tot de grootste voedselproducenten ter wereld. Dus in dit land zullen we altijd genoeg te eten hebben.

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Er zijn mensen die hopelijk gaan leren dat het leven niet bestaat uit: “ikke, ikke en de rest kan stikken.” Want dat doe je als je aan het hamsteren slaat of steelt uit ziekenhuizen. Mensen die niet kunnen hamsteren omdat ze cruciaal werk doen of gewoon het geld ervoor niet hebben of mensen die hun voorraad altijd al netjes bijhouden zijn van die houding de dupe. Ik hoor velen online en offline zeggen dat ze er rekening mee te houden. Maar laten de lege schappen in de supermarkten niet zien dat dit niet zo is?

Het is toch schandalig dat mijn superlieve huishoudelijke hulp na een dag helpen bij kwetsbare mensen voor lege schappen staat. Ze is gelukkig heel erg inventief en weet altijd iets voor haar gezin op tafel te zetten, maar het is gewoon te erg voor woorden. Dus als je dit leest en je bent aan hamsteren, denk dan nog eens na over de consequenties die jouw acties hebben en misschien moet je eens in de spiegel kijken en jezelf afvragen waar je nou zo vreselijk bang voor bent en waarom jij jezelf belangrijker vindt dan andere mensen.

Oude richtlijnen in een nieuw jasje

Ik hou me aan de corona-richtlijnen die de overheid ons geeft. Ik blijf dus zoveel mogelijk binnen en vermijd contact waar ik kan. En als mensen langs komen, hou ik voldoende afstand. De regels die de overheid voorschrijft, gelden in mijn huis eigenlijk al een paar jaar. Zeker als ik aan het kuren ben.

Ik hoop dat iedereen lering trekt uit deze crisis en zich gaat beseffen hoe ongelooflijk goed we het hebben in dit land. Iedereen die ziek is, wordt geholpen, ongeachte hoe arm of rijk je bent, je krijgt dezelfde behandeling. Dat is in veel landen heel anders.

Tot slot

Als je jezelf verveelt, ik heb nog veel meer artikelen geschreven over hoe ik onder andere met mijn ziekte omga.

Zorg goed voor jezelf en de dierbaren om je heen. En voor de mensen die ziek zijn of mensen in hun omgeving hebben die het zijn, heel erg veel sterkte.

%d bloggers liken dit: