Digi-diva

ICT is één van mijn passies. En daarom vind ik het zo leuk om als vrijwilliger mee te doen met de Zeeuwse CoderDojo's. In dit blog vraag ik me af waarom zo weinig vrouwen werkzaam zijn in de ICT.

Naast dat ik een posi-diva ben, ben ik ook zeker een digi-diva. In mijn logo van jeanka.nl heb ik het zelfs neergezet: “ICT, mijn passie”. Het is mijn werk en mijn hobby. Als je mijn blog al langer volgt, heb ik het je al uitgelegd in Wie is Jeanka?

CoderDojo

Daarom zei ik in juni 2016 direct “ja” toen ik werd gevraagd om te helpen met het begeleiden van kinderen tijdens de CoderDojo’s in Zeeland.

Als je die kinderen binnen ziet komen zijn de kleintjes vaak nog wat schuchter. In de pauze wordt het moeilijk ze bij het scherm weg te halen omdat ze zo opgaan in bijvoorbeeld Scratch of Minecraft. Aan het einde van de middag is de schuchterheid verdwenen en komen ze vaak nog een keer terug en zijn ze zo enthousiast. Ik word daar erg blij van.

ICT onmisbaar in dagelijks leven

Of je het nu leuk vindt of niet, ICT is een onderdeel van ons dagelijks leven. Als je jong bent, kun je er maar beter mee leren omgaan. Je hebt goede bagage als je van school komt en je kunt programmeren. Met die kennis leer je om logisch, analytisch en gestructureerd te denken. Eigenschappen die niet alleen in de ICT handig zijn.

Om nog maar niet te spreken over het zelf oplossen van die kleine oh zo tijdrovende computerprobleempjes thuis. Toch jammer als je dat niet kan en je iedere keer weer iemand in je netwerk moet vragen of iemand moet inhuren.

Ik ben blij dat ook in Nederland eindelijk het besef is doorgedrongen dat vroeg geleerd, oud is gedaan. Nu nog werken aan de andere groep die in het algemeen te weinig ICT-kennis heeft, vrouwen.

Gemiste kans?

Ik heb me sinds de jaren ’80 al afgevraagd waarom zoveel Nederlandse vrouwen van mijn generatie de digi-boot hebben gemist. Toen ik halverwege de jaren ’80 in Engeland woonde, was het daar heel normaal dat o.a. secretaresses zich lieten omscholen tot computerprogrammeur. Ik werkte in Londen voor één van de grootste automatiseringsbedrijven die tijd. Evenveel mannen als vrouwen namen deel aan de interne opleidingen over de diverse aspecten van ICT. Daar heb ik mijn basiskennis opgedaan en die heb ik altijd bijgehouden.

Toen ik na een aantal jaar terug in Nederland kwam, schrok ik van de achterstand die vrouwen hadden opgelopen in kennis van ICT. Nog erger, dat het ze eigenlijk niet interesseerde. In Nederland is de ICT-wereld nog een echte mannenwereld. Ik zou liever een goede balans willen zien. En juist vrouwen zouden zo goed zijn in de ICT. Vrouwen denken vaker in structuur. Als je iets nodig hebt om te leren programmeren bijvoorbeeld, dan is het structuur.

Mijn ervaring is dat als mannen ICT aan vrouwen proberen uit te leggen dat veel vrouwen er onzeker van worden. Te veel technische termen en de dames zijn in paniek. Helemaal niet nodig. Als ik vrouwen uitleg bijvoorbeeld hoe ze hun website kunnen bijhouden in WordPress, dan snappen ze het wel. En gaan ze met enthousiasme aan de slag. Zo moeilijk is het dus niet!

Zou het leuk zijn om een CoderDojo te organiseren voor vrouwen, door vrouwen? Als jullie interesse hebben, ga ik het regelen. Stuur me gewoon even een berichtje. Wil je meer weten over de CoderDojo’s in Zeeland? Kijk dan even op de Facebookpagina van CoderDojo Zeeland.

 

%d bloggers liken dit: