Klein geluk

Flow Magazine

Gisteren kreeg ik Flow nummer 4 van dit jaar weer in de brievenbus. Wat is dat toch een heerlijk blad. Veel inspiratie voor onder andere dit blog, haal ik uit Flow. Ze omschrijven zichzelf als: “Een tijdschrift zonder haast, over klein geluk, andere keuzes en simpeler leven.” Precies zoals ik wil leven. Het lukt me steeds beter.

Dat “klein geluk” bracht me weer op een idee voor dit blog. Tegenwoordig lijkt het wel alsof iedereen op zoek is naar geluk. Alsof we constant zo ongelukkig zijn. Ik geloof daar niets van. Daar kan het best op lijken als je door een nare periode gaat. Toch geloof ik dat er altijd wel momenten van geluk zijn, ook in moeilijke tijden. Je moet ze alleen leren herkennen.

Schrijven als medicijn

Tijdens mijn ziekte ben ik tot de conclusie gekomen dat bloggen voor mij bestaat uit allemaal kleine geluksmomentjes. Ook al voelde ik me ziek, het leek wel alsof ik altijd kon schrijven. Niet met het doel om te publiceren. Dat idee kwam pas later. Meer om gevoelens en emoties van me af te schrijven. Het hielp/helpt wel met de verwerking.

Die kleine geluksmomentjes hebben me niet alleen door deze moeilijke periode geloodst. In het verleden hebben ze mij in diverse slechte tijden er doorheen gehaald. 

Als ik dan op mijn favoriete plek voor het raam zat en last had van mijn darmen of niet mocht tillen en bukken na de operatie, dan genoot ik van de vogels of de wolken. Of tijdens het luisteren naar muziek via mijn koptelefoon. Allemaal kleine momentjes waarbij je de stress van alledag vergeet.

Ik vond het heerlijk om te kijken naar de meeuwen op het dak van de overburen die de duiven verjoegen. Als het buiten koud was, ruzie maakten wie er op de schoorsteen mocht zitten. Blijkbaar hebben meeuwen ook last van koude poten.

Acceptatie

Ik ben er jaren geleden al achter gekomen dat 100% geluk niet bestaat. Je moet het leven accepteren zoals het komt. Waar ik zo langzamerhand van overtuigd ben geraakt, is dat geluk bestaat uit die kleine geluksmomentjes die je zelf maakt. Een kop koffie gaan drinken met een vriendin of samen kletsen over leuke dingen. Heerlijk, kan ik intens van genieten.

Juist in tijden dat het leven moeilijk is, is het zo belangrijk om die momentjes te herkennen en ervan te genieten. Met volle teugen. Al die kleine momenten geven zoveel kracht!

Zekerheden of geluk?

Wat me ook heeft verbaasd, is dat toen ik meer financiële speelruimte had, ik eigenlijk ongelukkiger was. Het was zo gewoon dat ik alles kon doen, veel kon kopen. Ik stond er niet bij stil hoe bevoorrecht ik was. Ik was meer bezig met de stress van het werk bijvoorbeeld. En keek ik naar alles wat ik niet had. Vaak vergat ik de kleine momentjes van geluk te herkennen.

In 2013 heb ik al mijn zekerheden opgegeven en begon ik met jeanka.nl. Ik ging eindelijk doen wat ik altijd al had willen doen. Websites maken en bedrijven en ZZP’ers adviseren over het gebruik van sociale media. Geen vast salaris meer, geen vakantie- en ziektedagen meer. Nee, zelf achter werk aan. Ik vind het heerlijk. Sindsdien heb ik zoveel gelijkgestemden ontmoet. Een besluit dat ik jaren geleden had moeten nemen.

Daar is nu bloggen bijgekomen. Ik word hier heel gelukkig van.

1 Comment

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: