Techniek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten…

Techniek alleen voor mannen? Echt niet! Ada Lovelace schreef het eerste computerprogramma en door de kennis van Grace Hopper konden berichten in WWII worden gecodeerd.

… Toch?

Een tijdje geleden kreeg ik een boek cadeau van een lieve kennis. “Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes”. Toen ze het boek doorbladerde moest ze aan mij denken. Hoe ik met mijn ziekte omga. In het boek staan 100 verhalen over vrouwen die zich door niets laten/lieten stoppen om zich voor hun idealen in te zetten, op allerlei gebied.

Er staan een paar verhaaltjes in over vrouwen die hun sporen in de techniek hebben verdiend.

Eerste computerprogramma geschreven door vrouw

Ada Lovelace (10-12-1815 | 27-11-1852) was een begenadigd wiskundige en bevriend met Charles Babbage – een wiskundige en uitvinder. Hij had een machine ontworpen, een voorloper van de moderne computer, voor het maken van snelle, simpele berekeningen. Heel groot en aangestuurd door een stoommachine.

Ada vroeg zich af of je er ook muziek mee kon afspelen of meer zelfs. Ze had al snel door hoe deze machine de wereld kon veranderen. En dat deed het ook. Mede omdat zij de mogelijkheden zag en daarvoor het eerste computerprogramma schreef.

Wie onderhoudt jouw website?

Als ik vrouwen vraag wie hun website heeft gebouwd of wie deze site bijhoudt, krijg ik steevast het antwoord dat hun man, zoon, vriend, vader… dat doet. Zelf weten ze er te weinig van af. Blijkbaar is in de ogen van veel (Nederlandse) vrouwen de computer een mannenzaak.

Wie was Grace Hopper?

Weten jullie wie de basis legde voor onze hedendaagse computers en software? Die vrouw heette Grace Hopper. Zij zorgde ervoor dat met de eerste computer, de Mark I, berichten tijdens de Tweede Wereldoorlog gecodeerd konden worden.

Apollo 11 niet gecrasht door…

Laten we vooral Margareth Hamilton niet vergeten. Een NASA-computerdeskundige die aan alle lanceringen van de Apollo’s heeft meegewerkt. In het computerprogramma voor de Apollo 11 zaten fouten. En de Apollo zou zeker zijn gecrasht als het programma geen ingebouwde beveiliging zou hebben gehad, dankzij Margareth.

Mijn “verslaving”

Sinds ik in 1982 in aanraking kwam met de eerste tekstverwerkers, was ik verkocht. Sindsdien heb ik mijn kennis bijgehouden en vergroot. En sinds die tijd ben ik direct of indirect altijd betrokken geweest bij automatisering.

Ik heb in die 36 jaar veel ervaring opgedaan in de ICT en leergierig als ik ben, heb ik de vernieuwingen steeds omarmd.

RAM, MS DOS, diskette…

Toen ik in de jaren ’80 van de vorige eeuw in Engeland werkte, was het de normaalste zaak dat zowel mannen als vrouwen werden opgeleid tot computertechnicus/-programmeur. Veel vrouwen zoals ik waren daarvoor werkzaam geweest als bijvoorbeeld secretaresse. Ook ik heb bij mijn toenmalige werkgever – toen de grootste IBM-dealer in het Verenigd Koninkrijk – mijn trainingen gehad.

Je kunt het ook

In de workshops die ik nu aan het voorbereiden ben, wil ik juist vrouwen leren hoe ze een website in WordPress kunnen maken en kunnen onderhouden. Of als je als vrouw dat niet wil, waar je op moet letten bij het geven van een opdracht.

Coderdojo

Daarnaast zal ik in de nabije toekomst me weer vrijwillig gaan inzetten voor de Coderdojo’s die in Zeeland worden georganiseerd. En proberen nog meer meisjes te verleiden om te leren programmeren op een leuke manier.

Heb jij een vraag over WordPress, ga naar mijn pagina op Facebook en stel hem daar. Dan antwoord ik je zo snel mogelijk. Of via kijk eens op mijn website voor meer informatie. Op dit moment ben ik nog druk bezig om mijn website aan te passen aan alle nieuwe ideeën. Dus kom regelmatig eens een kijkje nemen.

%d bloggers liken dit: