Veranderingen

Schrijven doe ik het liefst
jeanka.nl als commerciële activiteit bestaat niet meer. Vanwege mijn gezondheid heb ik onofficieel een tijd geleden er al een punt achter gezet. De kanker, de operaties en de chemokuren hebben mijn energieniveau en conditie flink aangetast.

jeanka.nl als commerciële activiteit bestaat niet meer. Vanwege mijn gezondheid heb ik er onofficieel een tijd geleden al een punt achter gezet. Het officieel moeten opgeven, was zwaar. Je eigen bedrijf hoe klein ook, is toch je “kindje”. Nu ik een tijdje gehad heb om eraan te wennen, voelt het eerlijk gezegd ook goed. Het geeft me mogelijkheden die ik zou kunnen oppakken, maar dan op mijn tempo en zonder de druk. 

De kanker, de operaties en de chemokuren hebben mijn energieniveau en conditie flink aangetast. Ik weet dat het misschien wel iets beter wordt, maar niet veel. Met eierstokkanker is het ook zo dat de kanker bijna altijd weer terugkomt. Daar kan ik over meepraten. Bij mij is dat al 2x gebeurd. Mentaal en lichamelijk heb ik er gewoon een flinke dreun door opgelopen.

Mentale kracht

Afgelopen zomer was mijn mentale kracht op. Ik wist het gewoon niet meer. De kanker was wederom terug. Dat was geen verrassing. Want in september 2018 was er in mijn middenrif al een heel erg klein plekje gevonden. Samen met mijn artsen in Vlissingen en Rotterdam besloten we om niets te doen en pas te gaan kuren als ik klachten kreeg. Die kwamen juli vorig jaar en in alle hevigheid. Het ging allemaal zo snel dat ik zo bang werd. Bang om uitbehandeld te zijn, bang om weer die hele zware kuren te ondergaan.

Zo positief als ik normaal was, en nu weer ben, zo depressief was ik toen. Ik sliep niet meer, kon niet meer goed nadenken, trilde op momenten over mijn hele lichaam en mijn omgeving maakte zich heel veel zorgen. Mijn arts in Vlissingen zorgde ervoor dat ik binnen een week bij een psycholoog zat. Gelukkig! Hoe raar het ook klonk, toen ik later hoorde dat het wel agressief was, maar dat ik niet uitbehandeld was, kreeg ik mijn vechtlust weer terug.

Altijd lastig die bijwerkingen

De kuur die ik de afgelopen 6 maanden heb ondergaan, was minder zwaar dan de eerste 2 series. Veel minder bijwerkingen. Maar ja, als je er tussendoor nog een operatie bij krijgt omdat je een navelbreuk hebt en een darm zich daarin heeft gewurmd, ja dan krijg je een flinke klap te verwerken. De kuren gingen gewoon door. Het ergste vond ik verlies van mijn smaak en mijn lichamelijk conditie. Eten smaakte allemaal naar metaal en ik had constant een vieze smaak in mijn mond. Tegen de tijd dat mijn smaak weer helemaal terug was, begon ik weer aan de volgende kuur. Mijn conditie, die ik met zoveel zorg had opgebouwd, was ik binnen een maand weer helemaal kwijt.

Gewenning

Mijn mentale problemen kwamen niet alleen door de kanker. Ik kwam eindelijk tot het besef dat ik nooit meer volledig werkzaam zou kunnen zijn. Ik ben altijd heel erg betrokken geweest bij mijn werk en mijn vrijwilligerswerk. Het was leuk en dynamisch. Die dynamiek begon ik heel erg te missen. Ik had niets meer om voor te knokken. Ik had nog geen lichamelijke klachten op dat moment. Ik begon een studie bij de Open Universiteit, maar op een gegeven moment kwam ik de deur niet meer uit. Vroeger had ik een hond en liep ik 4 keer per dag buiten.

Al met al kwam het heel hard aan. Net als mijn afgenomen onafhankelijkheid. Ik ben heel blij met mijn thuiszorg. Hun hulp kan ik absoluut niet missen. Toch, voor zo’n control freak als ik, is het wel een dingetje dat andere mensen dingen voor je doen die je het liefst zelf doet.

Mentale hulp

Nooit had ik gedacht dat ik bij een psycholoog terecht zou komen. Ik heb genoeg meegemaakt in mijn leven en ik wist eigenlijk altijd wel uit de penarie te komen. Deze keer lukte het me niet. Dankzij de liefste vriendinnen en mijn psycholoog, begon ik weer op te krabbelen. Allereerst kreeg ik van haar een schrijfopdracht om alle frustratie van me af te schrijven. In het begin lukte het me niet. Zodra ik mezelf verwende met nieuwe vulpennen, mooie vullingen voor mijn Filofax en meer, kreeg ik weer zin om te schrijven. Het zijn soms de kleinste dingen die je motiveren.

DigiDiva en PaperDiva

Ik noem mezelf wel de DigiDiva, maar ik heb ook een zwak voor vulpennen, gekleurde inkt, mooi papier en allerlei tapes en stickers. Het “Book for Paper Lovers” van Flow Magazine is voor mij ieder jaar iets om naar uit te kijken.

Doelstellingen

De tweede opdracht van mijn psycholoog is het nadenken over doelstellingen in mijn huidige leven. Om de toekomstige mentale klappen – die zullen er ongetwijfeld komen – op te vangen door veel afleiding. Daarom ben ik nu samen met mijn vriendinnen aan mijn doelen aan het werken. Wat kan ik nog? Wat wil ik nog? En hoe ga ik dat dan aanpakken? Ik heb daar al een mindmap voor gemaakt. Hoe ga ik dat in het vat gieten? Hoe breng ik weer wat structuur aan in mijn leven? Allemaal zaken die nodig zijn om de veranderingen in gang te zetten. Gelukkig heb ik mijn positiviteit weer terug en ga ik met zoveel mogelijk kracht weer voorwaarts.

%d bloggers liken dit: