Weg chaos in mijn hoofd

Als ik je zeg dat de gebeurtenissen in de afgelopen jaren voor chaos in mijn hoofd hebben bezorgd, overdrijf ik niet. Als je mijn blog een beetje hebt gevolgd, begrijp je dat vast wel. De vraag is alleen, hoe kom je van die chaos af. Want chaos beperkt je denken in oplossingen en het komt je creativiteit niet echt ten goede. Mijn antwoord op dit alles is meditatie en yoga. Mindfulness dus! Zweverig, hoor ik je denken. Nee, hoor!

Mindfulness en ik dat ging allemaal niet vanzelf. Ik was ronduit sceptisch. Als je me een beetje kent, weet je dat ik een hekel heb aan allerlei dogma’s. Ik respecteer iedereen die daar baat bij heeft. Voor mij betekenen dogma’s het opgeven van mijn gevoel van vrijheid. Toch was ik al een tijd op zoek naar een manier om rust in mijn hoofd te creëren die wel bij mij past.

Retraite in Frankrijk

Een lieve vriendin nam me mee op retraite in Frankrijk afgelopen zomer. Daar was wel veel overtuigingskracht voor nodig. Mijn omgeving gaf aan dat ik er nodig eens uit moest en dat dit voor mij de uitgelezen kans was. Ik protesteerde om allerlei redenen, maar gaf uiteindelijk toe. 

Een week in de mooie natuur, stilte, omringd door leuke, inspirerende mensen. Daar heb ik geleerd om te gaan met mijn emoties en hoe ik door middel van bijvoorbeeld het luisteren naar muziek, tekenen, yoga en ademhalingsoefeningen, rust in dat chaotische hoofd van mij kon brengen.

In die week is het zaadje geplant voor het accepteren van mijn ziekte. Hoe ga ik om met het feit dat mijn ziekte de ene keer onder controle is en een andere keer onverwachts weer de kop kan opsteken. Dat dit betekent dat ik veel van mijn energie van vroeger ben verloren. Maar dat ik door het op een andere manier omgaan met mijn energie mijn leven toch weer kan leven met de dingen die ik graag doe. Ook al is dat op een lager pitje. Het is niet anders.

En nu …

…mediteer ik iedere dag, doe 1x per week yoga bij AtynaVerbindt, sport ik wekelijks bij Fysiotherapie Rozengracht en begin ik de vruchten ervan te plukken. Soms mediteer ik meer dan eens per dag. Als ik bijvoorbeeld naar de arts moet voor een uitslag of onder een scan moet voor de nodige controle. De ademhalingsoefeningen helpen me daar doorheen en ontspannen mijn spieren en mijn hele lichaam. Als je lichaam ontspannen is, volgt je geest vanzelf.

Iedere morgen als ik wakker word, kan ik niet wachten om een kwartiertje te mediteren. Als je er baat bij hebt, hou je het ook vol. Logisch toch!

Tot slot

Dit alles heeft rust in mijn hoofd gebracht. En dat was broodnodig. Omgaan met veranderingen in mijn leven en werk; een uitdaging – en voor mij een soms harde leerschool. Niet alles wordt weer zoals het vroeger was. 

Betekent dit een ongelukkiger leven? Helemaal niet! Ik heb geleerd anders naar het leven te kijken. Dankbaar te zijn voor alles en iedereen om me heen. En dankbaar voor de dingen die ik nog met heel veel plezier en passie kan doen. Het feit dat ik ziek ben, is maar een klein onderdeel van mijn hele rijke leven.

%d bloggers liken dit: